Чим лікувати бронхіт – огляд способів лікування

17 Серпня 2023

Бронхіт – це вид запального процесу в бронхах, який викликаний вірусами, бактеріями, алергенами або чужорідними частинками. Він може бути гострим або хронічним.

  • Вірусне захворювання найчастіше з’являється при зниженні імунітету, за рахунок чого збудники ГРВІ, потрапляючи в дихальні шляхи, швидко опускаються вниз. Хвороба має гострий перебіг.
  • Бактеріальний бронхіт пов’язаний з ускладненням вірусного процесу. Клітини вражає стафілокок, стрептокок або пневмокок. Також це неприємне захворювання викликають особливі мікроорганізми, що поселяються на слизових бронхіол, наприклад, хламідії, мікоплазма або гемофільна паличка. У цьому випадку хвороба не пов’язана з попереднім вірусом.
  • Алергічний різновид з’являється в результаті сильної реакції на подразники, які потрапляють в дихальні шляхи. Це може бути пилок, пил або шерсть. Алерген провокує виділення гістаміну і цитокінів, що викликають набряк та підвищену продукцію слизу.

Іноді хворобу називають професійною, якщо людина тривалий час працює на підприємстві, де повітря забруднене дрібними частинками різних речовин (бавовна, азбест, вугільний пил). Ці сполуки осідають на слизових бронхів і постійно провокують роздратування, що призводить до хронічного запального процесу.

Найчастіше розрізнити ці різновиди і поставити правильний діагноз допомагають аналізи крові, рентгенівський знімок і прослуховування стетоскопом.

Основні симптоми бронхіту

Основний і найяскравіший симптом, характерний для всіх видів бронхіту – це кашель. У перші дні захворювання він неприємний, сухий і виникає нападами. Особливо сильно проявляється вночі. Кашель важкий, глибокий і тривалий. Якщо правильно організувати лікування, то через кілька днів з’являється мокрота і вологі хрипи.

Виділення можуть бути слизовими, слизово-гнійними і навіть мати домішки крові, якщо страждають дрібні капіляри на слизовій. У цьому випадку мова йде про геморагічний процес.

Хворий відчуває слабкість, сонливість, страждає від підвищеної пітливості і болю в грудній клітці.

Хвороба може супроводжуватися зростанням температури до 39 і вище. Однак це буває не завжди. Бронхіт одне з небагатьох запальних захворювань, яке може протікати без гіпертермії.

У чому небезпека неправильного лікування?

Запалення легенів

Запаленню можуть піддаватися різні ділянки бронхів. Якщо постраждали трубки, які йдуть за трахеєю, то говорять про трахеобронхіт, при запаленні великих бронхів, про власне бронхіт, а коли запалюються дрібні бронхіоли, то ставлять діагноз бронхіоліт. Захворювання може ускладнюватися поступово, переходячи від верхніх ділянок до більш дрібних і глибоких.

Небезпека бронхіту в тому, що повітроносні шляхи знаходяться в безпосередньому контакті з легеневими бульбашками і, якщо неправильно лікувати захворювання або втратити час, може розвинутися запалення легенів. В цьому випадку процес буде називатися бронхолегенева пневмонія.

Обструкція

Крім цього, захворювання може ускладнюватися обструкцією і застоєм мокроти, які прискорюють розвиток пневмонії. Це відбувається, коли через запалення і набряк просвіт бронхів звужується і порушується циркуляція повітря. Проблема характерна для маленьких дітей, у яких повітроносні шляхи вужчі.

Перехід в хронічну форму

Якщо інфекція не була знищена до кінця, то поступово запалення стає хронічним і тоді протягом року може бути не один епізод загострення бронхіту. При одночасній схильності до обструкції відбувається формування астми.

Окремо потрібно сказати про куріння, яке у дорослих пацієнтів часто стає причиною розвитку токсичного хронічного бронхіту.

Чим лікувати бронхіт

Антибіотики призначають тільки при лікуванні бактеріальної форми або якщо пацієнт має ослаблений імунітет, щоб уникнути ускладнень.

Основне ж завдання – полегшити відходження мокроти. Для цього необхідно:

  • Зволоження. Вологе повітря вкрай важливе для лікування. Воно полегшує дихання і попереджує пересихання слизових, утворення кірочок мокротиння під якими в цьому випадку починається розмноження бактерій. Для створення правильного мікроклімату кімнату потрібно постійно провітрювати, встановити зволожувач. Якщо його немає, то взимку використовують вологі рушники, які розвішують на батареї, а влітку звичайну ємність з водою, поміщаючи її на підвіконні для випаровування.
  • Розрідження. Мокрота досить в’язка, щоб вивести її з бронхів використовують спеціальні муколітичні засоби. Вони знижують запалення, підсилюють продукцію слизу, роблячи його рідким, активізують роботу війок епітелію, щоб прискорити просування виділень до виходу. Для розрідження також необхідно багато пити.
  • Відкашлювання. Кашель – це рефлекс. Однак в разі бронхіту потрібно спеціально докладати зусиль, щоб викашляти всю наявну мокроту і максимально прочистити дихальні шляхи. Це допомагає уникнути застою і формування спайок. Особливо це стосується дітей. Їм роблять спеціальні постукуючі масажі, а найменшим навіть натискають на корінь язика, щоб викликати кашель.

При необхідності дають жарознижуючі засоби та бронхолітики.

Інгаляції в лікуванні бронхіту

Найкращим без перебільшення методом лікування бронхіту є інгаляції. Мова йде не про гарячу пару, вона під час бронхіту не показана, особливо маленьким діткам, а про інгаляції небулайзером. Використання аерозолі дозволяє вирішити всі основні питання, що стосуються лікування:

  • Зняти запалення. Це досягається за допомогою вдихання спеціальних протизапальних речовин, наприклад, Декасан або Ротокан.
  • Припинити спазм. Полегшують дихання небули Вентолін або краплі Беродуала.
  • Розрідження мокроти. Для цих цілей можна використовувати всі муколітики, що продаються в розчинах для інгаляцій. Найпопулярніші – Амбробене і Лазолван. Підійдуть також содові інгаляції. Корисно дихати і просто фізіологічним розчином, який чудово зволожує.
  • Поліпшити відкашлювання. Інгаляція з відкашлювальними препаратами полегшить вихід мокротиння. Позбавить від надсадного і сухого кашлю. Допоможе швидше перейти до продуктивного вологого.

При необхідності через Юлайзер можна дихати і антибіотиком. Це знизить вплив на весь організм, але дасть прекрасний місцевий ефект. Практика показує, що одужання при використанні інгалятора відбувається швидше, а ускладнення виникають набагато рідше.

Небулайзерна терапія дуже щадна. Підходить для лікування бронхіту у вагітних, маленьких дітей. Допомагає позбутися від затяжної хвороби в домашніх умовах. У деяких випадках вдається повністю уникнути прийому антибіотиків. Можна підібрати підходящу терапію для всіх форм захворювання.

Бронхіт триває 5–10 днів і ще протягом двох-трьох тижнів після гострого періоду триває відкашлювання і відновлення слизової. Використовувати Юлайзер можна протягом всього цього часу.

Інші новини...
Чим лікувати бронхіт – огляд способів лікування
Круп у дітей – помилковий та істинний. Профілактика та лікування
Інгаляції при сухому кашлі – рекомендації від Юлайзера
Інгаляційна терапія
Як швидко вилікувати застуду?
Лікування сухого кашлю інгаляціями
Як вилікувати кашель за допомогою Юлайзера?
“ЮРіЯ-ФАРМ” на європейському респіраторному конгресі (ЕRS)
Інгалятор ЮЛАЙЗЕР™ HOME посів 1 місце в рейтингу споживчих уподобань «Фаворити Успіху – 2017»!
Епідемія грипу в Україні очікується на 2 тижні раніше. Як вберегтися від небезпечного вірусу?

Медіа матеріали
Лікування кашлю. Респіраторна інфекція – Респіраторне лікування.
Інгаляції з муколітиком Lorde® (відеореклама, 2017)
Юлайзер™ для Вас: Очищення небулайзера після застосування
Юлайзер™ для Вас: як зібрати Юлайзер™, заповнити його ліками і почати інгаляцію?
Юлайзер™ для Вас: що таке Юлайзер™, його складові, як його зібрати?