Лікування сухого кашлю інгаляціями

25 Жовтня 2018

Кашель належить до найбільш поширених симптомів, які зустрічаються у пацієнтів. Але цікава особливість полягає в тому, що він може сигналізувати про найрізноманітніші захворювання, починаючи від застуди і закінчуючи серйозними патологіями внутрішніх органів і систем. А значить, сухий кашель в будь-якому разі не можна залишати без уваги. І якщо причина тривалого кашлю не очевидна, це вагомий привід прийти на прийом до лікаря.

Що варто знати про сухий кашель?

Сухий кашель – це нав’язливий, виснажливий кашель, який не приносить полегшення. Головна відмінність сухого кашлю від продуктивного – не тільки у відсутності слизових виділень, але і в локалізації: він утворюється в області гортані. Вологий кашель завжди доноситься з середини грудної клітки. Якщо кашель глибокий, але не супроводжується мокротинними виділеннями, значить, слиз дуже в’язкий або погано відходить. У цьому випадку завдання лікування полягає в розрідженні слизу і сприянні його легкому виведенню назовні.

Механізм дії сухого кашлю починається з подразнення задньої стінки гортані. Це може виникати під дією вірусів, запальних процесів, алергічних реакцій або реакцій на агресивні компоненти навколишнього середовища (дим, їдкі запахи та ін.). Реакція на подразник передається в мозок і виникає кашльовий рефлекс, метою якого є очищення дихальних шляхів. Внаслідок непродуктивного кашлю слизові гортані ще сильніше подразнюються і виникає нова хвиля кашлю, перетворюючи цей ланцюжок в замкнуте коло.

Залежно від причини розрізняють два види сухого кашлю:

  • Фізіологічний. Подразнення слизових дихального тракту виникає під впливом зовнішніх чинників: алергенів, газів, їдких запахів. Щоб кашель припинився, досить усунути його джерело у зовнішньому середовищі.
  • Патологічна. Виникає внаслідок внутрішніх процесів в організмі: застуди, вірусів, запалень, порушень роботи внутрішніх органів і систем, життєдіяльності ендопаразитів, вроджених і набутих захворювань. Патологічний кашель вимагає точної діагностики і відповідного лікування.

Терапія сухого кашлю інгаляціями

Перш ніж приступати до лікування сухого кашлю, варто визначити точну причину появи цього симптому. У дітей непродуктивний кашель найчастіше виникає на ранніх періодах простудних і вірусних захворювань. В одних випадках він свідчить про запалення гортані і супроводжується першінням. В інших – свідчить про проникнення вірусу в нижні органи дихання. Дитині не завжди вистачає сил відкашлювати мокротиння, особливо, якщо воно недостатньо розріджене. Лікування в цих двох випадках –  принципово різне, і неправильно підібраний препарат може тільки погіршити ситуацію. Лікування сухого кашлю у дітей ліпше починати з огляду і рекомендацій лікаря.

Непродуктивний кашель у дорослої людини – це реакція на подразник: віруси, запалення, алергени, агресивні зовнішні чинники, внутрішні патології. Якщо кашель не зникає протягом кількох тижнів, місяців, це може свідчити про постійну присутність подразників у вдихуваному повітрі або прояві хронічних хвороб.

Інгаляції при сухому кашлі відносяться до найбільш ефективних і безпечних способів лікування вдома. За допомогою небулайзера успішно лікується кашель у дітей, дорослих, а також у вагітних жінок. Терапія сухого кашлю за допомогою інгаляційних процедур спрямована на зволоження і пом’якшення слизової оболонки, зняття запалення і набряку, а також боротьбу з причиною його виникнення.

  • Для кашлю, викликаного алергічною відповіддю організму, можна робити інгаляції з Lorde® hyal: це дозволить очистити дихальні шляхи від алергенів, зволожить та заспокоїть запалені слизові оболонки.
  • Якщо причиною непродуктивного кашлю став вірус, оптимальний вплив забезпечить АКК®: інгаляції з ним можна робити до 8 разів на день.
  • У випадку, якщо сухий кашель виник на ранньому етапі ГРВІ та локалізується в глибині грудної клітини, для інгаляційної терапії підійде Okistar hyal 7: цей муколітик сприяє розрідженню консистенції мокротиння і полегшує його виведення назовні.
  • Для зменшення подразнення слизової і прямого впливу на причину кашлю вірусної або бактеріальної природи найкраще підійде Декасан®: по 2 сеанси на день.

Щоб інгаляції при кашлі були ефективними, потрібно впевнитися, що дисперсність аерозолю, передбачена в вашому домашньому небулайзері, підходить для лікування нижніх дихальних органів. Так, в Ulaizer ™ Home розмір часток представлений в діапазоні від 0,5 до 10 мкм, що дозволяє охопити весь дихальний тракт. Для інгаляцій проти кашлю підійдуть такі насадки, як мундштук (для дорослих) або маска (для дітей).

Дізнайтесь де купити
Інші новини...
Чим лікувати бронхіт – огляд способів лікування
Круп у дітей – помилковий та істинний. Профілактика та лікування
Інгаляції при сухому кашлі – рекомендації від Юлайзера
Інгаляційна терапія
Як швидко вилікувати застуду?
Лікування сухого кашлю інгаляціями
Як вилікувати кашель за допомогою Юлайзера?
“ЮРіЯ-ФАРМ” на європейському респіраторному конгресі (ЕRS)
Інгалятор ЮЛАЙЗЕР™ HOME посів 1 місце в рейтингу споживчих уподобань «Фаворити Успіху – 2017»!
Епідемія грипу в Україні очікується на 2 тижні раніше. Як вберегтися від небезпечного вірусу?

Медіа матеріали
Лікування кашлю. Респіраторна інфекція – Респіраторне лікування.
Інгаляції з муколітиком Lorde® (відеореклама, 2017)
Юлайзер™ для Вас: Очищення небулайзера після застосування
Юлайзер™ для Вас: як зібрати Юлайзер™, заповнити його ліками і почати інгаляцію?
Юлайзер™ для Вас: що таке Юлайзер™, його складові, як його зібрати?