Круп у дітей – помилковий та істинний. Профілактика та лікування

13 Липня 2023

Простудні захворювання часто супроводжуються кашлем, хрипким голосом, більш гучним диханням. Однак якщо ці симптоми посилюються, кашель стає більш дзвінким «гавкаючим» і спостерігаються труднощі з вдихом і видихом, то необхідно вживати термінових заходів, так як ці симптоми говорять про розвиток крупа.

Круп – це набряк гортані при якому відбувається звуження просвіту і порушення циркуляції повітря. Цей стан дуже небезпечний і обов’язково вимагає лікування.

Різновиди крупа: чим відрізняється помилковий та істинний круп

Розвивається круп тільки на тлі запального захворювання (ГРВІ, фарингіту, тонзиліту). Зазвичай проявляється в перші дні хвороби. Медики розрізняють два види цієї патології:

  • Справжній круп. Є проявом дифтерії. Тому в наш час майже не зустрічається.
  • Помилковий. Це ускладнення ларингіту – запалення верхніх дихальних шляхів, при якому вражається гортань і голосові зв’язки.

В обох випадках виникає стеноз гортані. Але при істинному крупі він викликаний набряком, розвивається повільно і вимагає тривалого лікування. А при стенозуючому ларингіті провідну роль відіграє м’язовий спазм і скупчення слизу. Його прояви більш раптові, відбувається нападами і полегшення настає швидше.

Причини розвитку нападу

Найчастіше з помилковим крупом стикаються батьки дітей до трьох, іноді шести років. Це пов’язано з тим, що в дитячій гортані багато пухких тканин, які легко наповнюються лімфою. Крім того, у трахеї дитини особлива анатомічна форма, більш звужена, ніж у дорослих.

Круп буває не у всіх діток. Для нього є сприятливі фактори. До них відносять:

  • Схильність до алергії.
  • Знижений імунітет на тлі герпесних інфекцій, частих застуд, штучного вигодовування.
  • Ослаблений організм і нервова система, що буває після родової травми, гіпоксії плода.
  • Важкі захворювання (туберкульоз, рахіт).

По суті, круп – це результат занадто великої активності токсинів, що виділяються патогенними бактеріями, своєрідна алергічна реакція. Вона виникає, коли в організмі не вистачає власних сил впоратися з інтоксикацією.

Етапи розвитку хвороби

Хвороба може проявлятися активно або менш виражено, виходячи з цього визначається стадія захворювання.

  1. Якщо порушення помітне, тільки коли дитина плаче або активно рухається, то говорять про першу стадію. При навантаженні виникає задишка і ускладнений вдих.
  2. На другій стадії симптоми спостерігаються навіть, якщо малюк спокійний.
  3. До третього етапу задишка посилюється. Дитині важко робити як вдих, так і видих.
  4. На останній стадії розвивається асфіксія з гострою нестачею кисню. Кашель і гучне дихання відсутні. Порушується робота нервової системи, серця, падає тиск, можуть бути судоми.

На будь-якій стадії крупу потрібно проводити лікування, оскільки перехід від першого етапу до останнього може зайняти менше одного дня.

Симптоми, на які потрібно звернути увагу

Найчастіше підозра в розвитку помилкового крупу виникає при появі гавкаючого кашлю і задишки. Але є й інші симптоми, які допоможуть правильно розпізнати патологію:

  • Гучний подих, при якому чутно свист.
  • Більш часті вдихи.
  • Зміни в русі грудної клітини. В момент вдиху вона не розширюється, а зменшується. Відбувається втягування ямочки, що знаходиться на грудях між ключицями, підйом діафрагми вгору, западання міжреберних м’язів.
  • Бліда шкіра.
  • Посиніння носогубного трикутника.
  • Підвищене збудження і неспокій у малюка.

Не обов’язково всі ці симптоми будуть яскраво виражені, але в міру прогресування стенозу вони проявляються все більше. Напад найчастіше розвивається в гострий період – на 2–3 день хвороби. Починається раптово вночі.

Які можуть бути ускладнення

Поява набряку і звуження гортані призводить до порушення відтоку слизу і мокротиння. Це провокує розмноження бактерій і поширення інфекції вниз. Може розвиватися трахеїт, бронхіт, пневмонія.

Як допомогти дитині до приїзду швидкої допомоги

Коли у дитини порушується дихання потрібно вживати термінових заходів. Самостійне лікування допускається тільки при стенозі на першій стадії. Консультація педіатра при цьому обов’язкова. Якщо круп у другій, третій або четвертій стадії, то відразу викликають швидку допомогу.

Поки швидка в дорозі батьки можуть вжити заходів, які загальмують розвиток набряку.

  • Малюкові парять ноги. Це викликає відтік крові від гортані і полегшує дихання.
  • Допомагає знизити спазм вологе повітря. Закривають двері у ванну кімнату і набирають гарячу воду. Коли в повітрі буде багато пари, заходять туди з малюком.

Звичайно, якщо подібні напади повторюються з кожною хворобою, то слід мати вдома ліки і прилади для невідкладної допомоги:

  • Небулайзер – спеціальний інгалятор, який перетворює лікарську рідину в дуже дрібні частинки пари без нагріву. Лікарські препарати у вигляді аерозолі відразу потрапляють до місця стенозу, покращують відтік мокроти, знімають набряклість, розслаблюють м’язи. Ідеально підійде Ulaizer™ Home. Цей небулайзер можна використовувати для лікування всієї родини при будь-яких простудних захворюваннях. У комплекті є спеціальна маска для маленьких дітей.
  • Небули сальбутомола, ампули дексаметазону. Використовуються для інгаляцій в небулайзері. Допомагають швидко зняти набряк і полегшити дихання. Знезаражуючу і трохи спазмолітичну дію надає Декасан. Але навіть якщо спеціальних препаратів немає, треба провести інгаляцію за допомогою фізрозчину (небули Лорде Гіаль), він чинить муколітичну дію.
  • Беродуал. Ще один препарат для інгаляцій, який випускається у формі крапель.

Лікарі швидкої допомоги роблять дитині уколи преднізолону або дексаметазону. Це гормональні препарати, що вимагають точного дозування. Без консультації лікаря їх самостійно колоти не можна.

Подальше лікування крупу у дітей

Надалі дитині призначають препарати, спрямовані на усунення запалення. Це можуть бути антибіотики або противірусні засоби.

Для попередження повторення нападів приймають антигістамінні ліки і Но-шпу. Ці таблетки дають також на початку кожної застуди, якщо епізоди крупа у дитини трапляються регулярно.

Під час захворювань малюкові показано тепле лужне пиття. Слід уникати гарячих рідин, розтирань і компресів, щоб не посилювати приплив крові до горла.

Інші новини...
Чим лікувати бронхіт – огляд способів лікування
Круп у дітей – помилковий та істинний. Профілактика та лікування
Інгаляції при сухому кашлі – рекомендації від Юлайзера
Інгаляційна терапія
Як швидко вилікувати застуду?
Лікування сухого кашлю інгаляціями
Як вилікувати кашель за допомогою Юлайзера?
“ЮРіЯ-ФАРМ” на європейському респіраторному конгресі (ЕRS)
Інгалятор ЮЛАЙЗЕР™ HOME посів 1 місце в рейтингу споживчих уподобань «Фаворити Успіху – 2017»!
Епідемія грипу в Україні очікується на 2 тижні раніше. Як вберегтися від небезпечного вірусу?

Медіа матеріали
Лікування кашлю. Респіраторна інфекція – Респіраторне лікування.
Інгаляції з муколітиком Lorde® (відеореклама, 2017)
Юлайзер™ для Вас: Очищення небулайзера після застосування
Юлайзер™ для Вас: як зібрати Юлайзер™, заповнити його ліками і почати інгаляцію?
Юлайзер™ для Вас: що таке Юлайзер™, його складові, як його зібрати?